Miksi toimitus kestää? Asiaa ennakkotilaustuotteista ja tilaustuotteista.

Halusin kirjoitella sellaisesta aiheesta kuin ennakkotilaustuotteet ja tilaustuotteet. Olen toteuttanut kolme tuotetta ennakkotilaustuotteena ja verkkokaupassani on myös muita tavallisia tilaustuotteita.

Miksi toteutan tuotteita ennakkotilauksena?

Yksinkertainen vastaus tähän on se, että minulla ei ole sivutoimisena pienyrittäjänä varaa hankkia tuotetta valmiiksi etukäteen asiakkailleni. Minun on mahdollista tarjota kattavasti erilaisia tuotteita, koska asiakkaani maksavat suoraan tekemäni tilauksen alihankkijalleni tai materiaalikustannukseni. Lisään ennakkotilattavan tuotteen verkkokauppaan, rajaan tilausaikaa tiettyyn päivään asti jolloin tiedä minkälaisen määrän tilaan alihankkijaltani. Minulle välittyvät asiakkaani tekemistä tilauksesta varat joilla maksan suoraan tuotteiden valmistuskustannuksista aiheutuvan laskun toimittajalleni. Näin pystyn riskittömästi kokeilemaan uusien tuotteiden menekkiä, ilman pelkoa siitä että investoin isoon tuotevarastoon joka ei menesty toivomallani tavalla. Kaikki tuotteet jotka minulla on kotona varastossa odottamassa uusia omistajiaan, on käytännössä jumissa olevaa yritykseni rahaa. Mitä enemmän minulla on yrityksen rahaa kiinni tuotteissa, sitä vähemmän minulla on rahaa uusiin laitteisiin, materiaaleihin tai tuotteisiin. 

Mikä niissä ennakkotilauksen / tilaustuotteiden toimituksissa sitten kestää?

Toimituksissa kestää usemman välikäden aiheuttama ketjutus. Kun asiakas tekee tilauksen, varat tilauksesta siirtyvät maksunvälittäjälleni ja he tilittävät minulle asiakkaan tilauksesta saadut varat poislukien heidän veloittamansa palvelumaksut. Asiakkaiden tilauksista saatujen varojen saamisessa voi mennä 3-7 päivää. Näillä varoilla teen tilauksen joko materiaaleista tai valmiista tuotteista toimittajalleni, toimittajalla on omat prosessinsa/toimitusaikansa tuotteiden valmistukseen ja he lähettävät tuotteet minulle. Tuotteen valmistuksessa tyypillisesti menee jotain 1-4 viikon väliltä. Riippuen kuljetusyhtiöstä, tämän kuljetusyhtiön täytyy toimittaa tuotteet minulle – joskus kotiin ja joskus noutopisteeseen, näiden kanssa pitää myös välillä järjestellä asioita. Kuljetusyhtiöillä voi mennä kahdesta päivästä viikkoon toimittaa tuotteet minulle. Kun tuotteet saapuvat minulle, pakkaan ne päivätyöpäivieni jälkeen yksin käsipelillä jonka jälkeen kuljetan tuotteet postiin. Postin kirjejakelussa voi mennä jotain 4-10 päivän väliltä. 

Pahimmillaan tähän ketjuun hukkautuu odotusaikaa useita viikkoja, siksi on tärkeää antaa tuotteelle tarpeeksi pitkä toimitusaika.  Koen tärkeäksi asiakkaiden myös näkevän tämän toimitusketjun kokonaisuudessaan, sitä ei välttämättä tule ajatelleeksi kuinka monimutkaisesti tämä toimii. 

Entäs ne tilaustuotteet?

Tilaustuotteiden kohdalla prosessi on hieman yksinkertaisempi, niitä yleensä asiakkaat ostavat yksittäisinä joten isoa varojenkeruuta ei tarvita. Pystyn tilaamaan tuotteen heti toimittajaltani kun asiakas tekee tilauksen verkkokaupastani, en pidä niitä varastossa suoraan tarjotakseni kattavan valikoiman erilaisia kuoseja tuotteistani. Mieluummin pidän isoa valikoimaa kuin pienempää valikoimaa muutamalla valikoidulla tuotteella, mistä ei välttämättä löydy juuri sitä mieluisaa asiakkaan näkökulmasta. Toimittajallani on myös helpompi toimittaa tilaukseni muutamasta kangaskassista kuin 300 kangasmaskista. Minulle ei myöskään ole niin isoa taloudellista riskiä tilata muutamia tilaustuotteita varastoon vaikka tilaus peruuntuisi. 

Haluan palvella asiakkaitani toimittamalla tuotteet mahdollisimman nopeasti, mutta valitettavasti se ei vielä tässä vaiheessa toteudu niin hyvin kuin haluaisin itsestäni riippumattomista syistä. 

Toivottavasti tämä kirjoitus avasi toimitusketjua sinulle, miltä tämä kaikki näyttää sivutoimisen pienyrittäjän näkökulmasta. Kiitos kaikille kärsivällisille tilauksen odottajille! 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s